Novinky

Turnajový riaditeľ Lamatsch vysvetľuje: Prečo nebol Andrej Desset diskvalifikovaný?

Vo svete pokru pôsobí niekoľko desaťročí. Viedenčan Thomas Lamatsch sa vďaka cieľavedomému prístupu vypracoval z dílera na turnajového riaditeľa najväčších svetových turnajov. Nakoľko ide o rešpektovanú persónu vo svete pokru, požiadali sme ho o vyjadrenie ku kontroverznej zohrávke bratov Andreja a Dominika Desseta na turnaji Rebuy Stars Series Bratislava, ktorú sme mohli vidieť v nedeľu v rámci televízneho streamu.

„V rámci prenosu sme videli pozoruhodnú ruku. Na flope bola možnosť postupky, videli sme, že Andrej mal dva top páry. Napriek tomu zahodil. Okamžite sa spustila veľká diskusia, že išlo o chip dumping, mal dostať trest po prípade mal byť vyradený z turnaja. Ešte počas turnaja mi volali manažéri z kasína Rebuy Stars a požiadali ma o stanovisko. Odporučil som im, aby zastavili turnajové hodiny, okamžite sa porozprávali s oboma hráčmi a vysvetlili im, čo sa stalo. Nech sa niečo podobné viac neopakuje, dostanú varovanie, hrajú normálne a žiadne bratské zohrávky.”

“Je veľmi ťažké dokázať chip dumping či niečo podobné, práve preto som odporučil, aby dostali len varovanie. Stream som následne pozeral a podľa mňa si ho zobrali k srdcu. Žiadne zvláštne akcie tam už následne neboli.

Poďme sa však pozrieť aj na to, čo hovoria pravidlá. Chip dumping – keď jeden hráč príde o čipy vedome voči druhému. Andrej prišiel o jeden blind v hre s bratom. Keby aj zvažujeme, že to urobil naschvál, prišiel o minimum. Bol by to slabý a najmä hlúpy chip dumping. Zahodil AK, čo boli v tom momente dva páry. Nemal však nuts. Napriek všetkému, nepríde mi to v danej chvíli ako chip dumping.

Teraz sa poďme pozrieť na to, či to bola alebo nebola soft play. Opäť je to zložitá definícia. Áno, bola to zohrávka bratov. Rozoberali by sme to rovnako, keby šlo o iných ľudí? Bola by diskusia rovnako divoká alebo naopak, ľudia by sa smiali, čo to niekto zahodil? Počas mojej 25-ročnej kariéry som videl rôzne šialené foldy. Tripsy ale aj farby, kde si hráči neuvedomili, že majú flush. Preto si kladiem otázku a pýtam sa aj vás, hráčskej komunity – kde je hranica? Ktorú ruku musí hráč callovať?

Vysvetlím na príklade. Pred pár rokmi som bol riaditeľom turnaja, kde sa v diskutovanej situácii ocitol Martin Kabrhel. Bol obrovský chipleader. Ultra short dal all-in, Kabrhel mal jeden, maximálne dva BB na call. Zahodil. Všetci boli pohoršení. Zavolali ma, aby som sa na to prišiel pozrieť. Chvíľu som váhal, ale následne som si to premyslel a po prebratí celej situácie s viacerými profi hráčmi sme sa zhodli, že to bola z Kabrhelovej strany skvelá taktická hra. Nevyradil shorta, tým pádom mohol tlačiť na ostatné stacky, ktoré nechceli riskovať vypadnutie práve voči tomu ultra shortovi. Pay-jumpy tam boli veľké, minimálne 20-tisíc eur. Niekedy sa hovorilo, že jeden či dva blindy sa musia callovať. Nie, nemusia. Dokonca sa mi už stalo, že hráč, ktorý bol posledný na vyjadrovanie a mal nuts checkol. A nebol to soft play… Mal na to svoj dôvod.

Ale vráťme sa k situácií bratov Dessetovcov. Andrej nemal nuts, stalo sa to prvýkrát. Koniec koncov šlo o veľmi malý pot. Bola to zvláštna situácia, ale nebyť toho, že išlo o bratov, nikto by to možno neriešil.”

“Hra šla ďalej. Videli sme aj zohrávku, keď mal Andrej KK, Dominik QQ. Je soft play, že zahodil QQ pred flopom? Nemyslím si. Videli sme to v živote mnohokrát. Napokon, potom bola medzi bratmi zohrávka, kde mal jeden na flope set a druhý postupku. Ako to skončilo? All-in a call.

Soft play je skutočne veľmi ťažko dokázateľná. Stalo sa mi, že hráč zahodil pred flopom AA. Mal som ho potrestať? Mal na to dôvod? Bola to časť jeho taktiky, shorti na stole, navyše mal v tom čase veľmi zlú bilanciu s esami. Tak ich poslal do mucku.

Áno, v ramci turnaja Rebuy Stars Series sme videli veľmi zvláštnu hru. Spôsobil ju fakt, že šlo o bratov. Práve preto som odporučil, nech vedenie kasína zavolá oboch aktérov situácie bokom, dohovorí im a dá im varovanie.

Šlo o malú hru. Prakticky jeden blind. Na základe toho má prísť diskvalifikácia? Skúste sa vžiť do tejto situácie, že zahodíte z UTG hoc dva páry, do prvého betu a prišiel by za vami floor, že ste na základe neštandardnej hry vylúčený z turnaja po prípade ste na black liste pre kasíno…

Z celej veci je podľa mňa urobený väčší škandál, ako je realita. Je to náročné, ale videli sme to raz. Pri prvom momente nemôžeme robiť drastické rozhodnutia. Koľkokrát sme predsa videli, že hráči majú silné ruky, zahodia pred flopom alebo checkujú do rivru. Je to vždy softplay? Nie, len sa možno boja hrať.

Práve preto som odporučil, nech sa celá situácia rieši vážnym dohovorom. Hra následne pokračovala v normálnych intenciách.

Budem rád, ak mi pokojne napíšete svoje postrehy, môžeme ďalej diskutovať. Áno, nikto nie je šťastný, keď vidí podobne kontroverzné momenty, ale aj to patrí k pokru. Každý môže hrať podľa toho, ako to v danej chvíli cíti, má právo sa rozhodnúť. Čo je hranica toho, kedy má/musí hrať a kedy nie? Alebo má byť záver tohto celého to, že už nikdy nemôžu na žiadnom turnaji hrať bratia po prípade dobrí kamaráti?…“

Cele vyjadrenie Thomasa Lamatscha v pôvodnom znení nájdete na jeho Twitch kanáli v jeho pravidelnom seriáli Ask the tournament director alebo na tomto odkaze.

logo-hlavicka

PRE VSTUP NA STRÁNKY MUSÍTE BYŤ STARŠÍ AKO 18 ROKOV

YOU MUST BE EIGHTEEN (18) YEARS OR OLDER TO ACCESS THIS WEBSITE

ZUM BETRETEN DIESSER WEBSEITE MÜSSEN 18 JAHRE ODER ÄLTER SEIN

logo-hlavicka

Ďakujeme Vám za registráciu na odber newsletteru! Na zadaný email Vám príde potvrdenie.