Maďarský jazyk

Lamatsch tornaigazgató elmagyarázza: Miért nem volt Andrej Desset diszkvalifikálva?

Már néhány évtizede dolgozik a póker világában. A bécsi Thomas Lamatsch a céltudatos hozzáállásának köszönhetően dealerből vált a világ legnagyobb tornáinak tornaigazgatójává. Mivel egy olyan személyről van szó, aki tiszteletnek örvend a póker világában, megkértük, hogy mondjon véleményt Andrej és Dominik Desset kontroverzális játékáról a Rebuy Stars Series Bratislava tornáján, melyet vasárnap láthattunk a televíziós stream során.

„A közvetítés során egy figyelemreméltó kezet láttunk. A flopon ott volt a sor lehetősége, láttuk, hogy Andrej két top párral rendelkezik. Ennek ellenére bedobta. Azonnal megindult a vita, hogy chip dumpingról van szó, büntetést kellett volna kapnia és esetleg ki kellett volna zárni a tornáról. Még a torna során felhívtak a Rebuy Stars kaszinójának menedzserei és kérték az álláspontomat. Azt tanácsoltam nekik, hogy állítsák le a torna óráját, azonnal beszélgessenek el a két játékossal, és magyarázzák el nekik, mi történt. Hasonló még egyszer ne történjen, kapjanak egy figyelmeztetést, játszanak rendesen és semmi fivéri összejátszás.”

“A chip dumpingot és a hasonlókat nagyon nehéz bizonyítani, ezért is javasoltam, hogy kapjanak csak figyelmeztetést. Ezt követően figyeltem a streamet és szerintem megfogadták a tanácsot. Semmi furcsa akció nem történt ezt követően.

De nézzük meg, mit mondanak a szabályok. Chip dumping – amikor egy játékos tudatosan lemond a chipekről egy másik javára. Andrej egy blindtól esett el a fivérével szemben. Még ha azt is feltételezzük, hogy szándékosan csinálta, minimálisat vesztett. Ez gyenge és ostoba chip dumping lenne. AK-t dobott be, ami abban a pillanatban két pár volt. Nem volt azonban nuts. Mindennek ellenére, nekem nem tűnt abban a pillanatban chip dumpingnak.

Most nézzük meg, hogy az eset soft play volt-e vagy sem. Ismét egy bonyolult helyzet. Igen, két fivér játéka volt. Ugyanígy elemeznénk az ügyet, ha más emberekről lenne szó? Ugyanilyen vad vita lenne, vagy fordítva, az emberek csak nevetnének, hogy valaki bedobta? A 25 éves karrierem során különböző őrült foldokat láttam. Hármasokat, de színeket is, mikor a játékosok nem vették észre, hogy flössük van. Ezért felteszem a kérdést és kérdezem a játékosok közösségét is – hol a határ? Milyen kezet kell a játékosnak tartania?

Elmagyarázom egy példán. Néhány évvel ezelőtt egy olyan torna igazgatója voltam, ahol Martin Kabrhel találta magát vitatott pozícióban. Hatalmas chipleader volt. Az ultra short all-int adott, Kabrhelnek egy, maximum két BB-je volt a call-hoz. Bedobta. Mindenki felháborodott. Lehívtak, hogy nézzek rá az esetre. Egy pillanatig haboztam, de aztán véggigondoltam a dolgot és átvettük a helyzetet több profi játékossal. Végül megegyeztünk, hogy a lépés Kabrhel részéről egy remek taktikai játék volt. Nem vonta ki a forgalomból a shortot, így nyomást gyakorolhatott a többi stack-re, akik nem akarták kockáztatni a a kiesést pont ez ellen az ultra short ellen. A pay-jumpok magasak voltak, minimum 20 ezer eurósak. Néha azt mondták, hogy egy vagy két blindot meg kell adni. Nem, nem kell. Sőt, már olyan is történt velem, hogy az a játékos, aki utoljára nyilatkozhatott, a nuts ellenére passzolt. És nem volt soft play… Meg volt rá ugyanis az oka.

De térjünk vissza a Desset fivérek helyzetéhez, Andrejnél nem volt nuts, először történt ilyen eset. Mindent egybevéve egy nagyon kicsi potról volt szó. Furcsa helyzet volt, de ha nem fivérekről lenne szó, talán senki nem oldaná az ügyet.”

“A játék ment tovább. Láttunk olyan osztást, mikor Andrejnek KK-ja, Dominiknak QQ-ja volt. Soft play, hogy bedobta a QQ-t a flop előtt? Nem hiszem. Már sokszor láttunk ilyet az életben. Végül is ezt követően az egyik fivérnek a flop során set-je volt a másiknak pedig sora. Hogy végződött? All-in és call.

A soft playt valóban nagyon nehéz bebizonyítani. Megesett velem, hogy a játékos a flop előtt bedobta az AA-t Meg kellet volna büntetnem? Része volt a taktikájának, shortok az asztalon, ráadásul nagyon rossz mérlege volt az ászokkal. Úgyhogy bedobta őket.

Igen, a Rebuy Stars Series tornáján nagyon különös játékot láttunk. Ezt az a tény okozta, hogy fivérekről volt szó. Pont ezért javasoltam, hogy a kaszinó vezetése mindkettőjüket hívja félre, beszéljen velük, és figyelmeztesse őket.

Kis játékról volt szó. Gyakorlatilag egy blindról. Ez alapján diszkvalifikáljunk valakit? Próbálják magukat beleélni ebbe a helyzetbe, hogy bedobnak az UTG-ból két párt az első bet során, és eljön maguk után a floor, hogy a szokatlan játék miatt ki vannak zárva a tornáról és esetleg a kaszinó black listjére is felkerültek…

Az egész ügyből szerintem nagyobb botrányt csináltak, mint ami a valóság. Nehéz, de csak egyszer láttuk. Az első pillanatban nem hozhatunk drasztikus döntéseket. Hiszen hányszor láttuk, hogy a játékosok erős kezeket dobnak be a flop előtt, vagy passzolnak a riverbe. Ez mindig softplay? Nem, csak talán félnek játszani.

Épp ezért javasoltam, hogy az egész helyzetet oldják meg párbeszéddel. A játék ezt követően normálisan folytatódott.

Örülni fogok, ha nyugodtan megírják nekem a meglátásaikat, beszélhetünk tovább. Igen, senki sem boldog, ha hasonló, vitatható pillanatokat lát, de ez a pókerhez tartozik. Mindenki aszerint játszhat, ahogy az adott pillanatban érzi, joga van dönteni. Hol a határa annak, mikor kell/muszáj játszani és mikor nem? Vagy az legyen az egész ügy lezárása, hogy már soha semmilyen tornán nem játszhatnak fivérek vagy épp jó barátok?…“

Thomas Lamatsch teljes nyilatkozatát annak eredeti hangzásában megtekintheti a Twitch csatonáján az Ask the tournament director nevű rendszeres sorozatának vagy ezen a linken.

logo-hlavicka

PRE VSTUP NA STRÁNKY MUSÍTE BYŤ STARŠÍ AKO 18 ROKOV

YOU MUST BE EIGHTEEN (18) YEARS OR OLDER TO ACCESS THIS WEBSITE

ZUM BETRETEN DIESSER WEBSEITE MÜSSEN 18 JAHRE ODER ÄLTER SEIN

logo-hlavicka

Ďakujeme Vám za registráciu na odber newsletteru! Na zadaný email Vám príde potvrdenie.